ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BIOS

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Bios ιδρύθηκε το 2001 και έκτοτε δραστηριοποιείται στο κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, εστιάζοντας στην έκφραση των νέων ανθρώπων, στις αλλαγές στην τέχνη και στην τεχνολογία σήμερα και στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος.

Η δράση του εκτείνεται σε τρεις χώρους, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 84, το Ρομάντσο στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας και το Latraac στην οδό Λεωνίδου στον Κεραμεικό.

Με κύριο σκοπό την προώθηση των σύγχρονων τεχνών, τη σχέση τους με τα νέα μέσα και την τεχνολογία, αλλά και τη διασύνδεση διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, ο οργανισμός BIOS, μέσα στα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια έχει επιμεληθεί και δημιουργήσει μια τεράστια ποικιλία εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα προβολών, εκθέσεις, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια πληθώρα φεστιβάλ και δημιουργικών πλατφόρμων.

Η επιτυχία των εκδηλώσεών του, από το πρώτο κιόλας έτος λειτουργίας του Οργανισμού BIOS, απέδειξε ότι υπάρχει ένα πολυπληθές κοινό που ενδιαφέρεται για μια διαφορετική προσέγγιση του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Είκοσι χρόνια μετά, και μέσα από την πολιτιστική δραστηριοποίηση του σε διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, ο πολιτιστικός οργανισμός BIOS αποτελεί φορέα ανάδειξης της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Αθήνα.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 84

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός BIOS απέκτησε την πρώτη του μόνιμη βάση το 2002, όταν εγκαταστάθηκε στο διατηρητέο, ιστορικό, βιομηχανικό κτίριο της οδού Πειραιώς 84.

Εκείνη την περίοδο ο άξονας της οδού Πειραιώς ήταν ακόμα παραμελημένος μεεγκαταλελειμμένα, ως επί το πλείστον, εργοστάσια σε όλο του το μήκος, εξυπηρετώντας κυρίως την Αθήνα ως οδικός άξονας του κέντρου προς τον Πειραιά. Οι μοναδικές και αποσπασματικές πολιτιστικές λειτουργίες του δρόμου ήταν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και το Εργοστάσιο της Καλών Τεχνών στον Ταύρο.

Η εγκατάσταση του Οργανισμού στα Εργοστάσια Περδίου συντέλεσε όχι μόνο στη ραγδαία ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Κεραμεικού, αλλά και στην αρχή της μετατροπής της οδού Πειραιώς σε έναν από τους κατ' εξοχήν πολιτιστικούς άξονες της Αθήνας. Μια δεκαετία αργότερα η Πειραιώς φιλοξενεί χώρους πολιτισμού όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Σχολείον της ηθοποιού Ειρήνης Παπά, το χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών Πειραιώς 260, αλλά και πολλά μικρότερα σε μέγεθος θέατρα ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια λειτουργίας του, το BIOS.Πειραιώς84 έχει φιλοξενήσει χιλιάδες εκδηλώσεις που κυμαίνονται μεταξύ θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, φεστιβάλ όλων των τεχνών, προβολών, κινηματογραφικών αφιερωμάτων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κάθε ηλικία, εκθέσεων και συμποσίων, ορίζοντας το κτίριο ως σημείο συνάντησης στην πόλη και έχοντας χαρακτηριστεί από ανθρώπους αλλά και από θεσμικά όργανα ως «ο καινοτόμος χώρος της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια επηρεάζει σταθερά την καλλιτεχνική ζωή της πόλης».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Αυτό που ξεκίνησε σαν ιδέα δύο φίλων μέσα σε ένα δωμάτιο, μπροστά από έναν υπολογιστή, είναι σήμερα ένας οργανισμός που εξερευνά και προωθεί σταθερά τον αστικό πολιτισμό.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός BIOS ξεκίνησε τη δράση του το 2001, συστήνοντας στο Αθηναϊκό κοινό το πρώτο οπτικοακουστικό φεστιβάλ με έμφαση στην ηλεκτρονική μουσική, το BIOS01. Δύο φεστιβάλ μετά, και έχοντας ανάγκη μιας σταθερής έδρας, ενεργοποίησε το κτίριο της οδού Πειραιώς 84, δημιουργώντας ένα παντελώς νέο για τα Αθηναϊκά δεδομένα χώρο και προτείνοντας δράσεις που εισήγαγαν στο εδώ κοινό τον αστικό πολιτισμό.

Με κύριο σκοπό την προώθηση των σύγχρονων τεχνών, τη σχέση τους με τα νέα μέσα και την τεχνολογία, αλλά και τη διασύνδεση διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, ο οργανισμός BIOS, μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια έχει επιμεληθεί και δημιουργήσει μια τεράστια ποικιλία εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα προβολών, εκθέσεις, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια πληθώρα φεστιβάλ και δημιουργικών πλατφόρμων.

Tο κτίριο του BIOS καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης στην πόλη και χαρακτηρίστηκε από ανθρώπους αλλά και από θεσμικά όργανα ως «ο καινοτόμος χώρος της Αθήνας που τα τελευταία δέκα χρόνια επηρεάζει σταθερά την καλλιτεχνική ζωή της πόλης».