Πεμ 23 Φεβ 2023 - Κυρ 09 Απρ 2023

Έντα Γκάμπλερ του Ερρίκου Ίψεν

θέατρο

Μετά την ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη, η οποία παρουσιάστηκε στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, η ομάδα μας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ του Ίψεν,τον Φεβρουάριο του 2023 στον χώρο BIOS.

Το έργο, ως ψυχόδραμα, είναι η γνωμάτευση της εποχής μας, τηςκατάχρησης των σχέσεων και της ψυχικής παθολογίας του σύγχρονουανθρώπου. Πίσω από τα πρόσωπα διακρίνεις τα συμπτώματα ενόςαξιακού συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν μόνο χειριστικές καιτοξικές σχέσεις. Πίσω από κάθε πρόσωπο διαφαίνεται ένα τερατώδεςΥπερεγώ που συνθλίβει τον ψυχισμό του.

Η Έντα Γκάμπλερ λατρεύει την ομορφιά, υψώνει έναν καθρέφτη καιμέσα σ’ αυτόν βλέπει την ασχήμια του εαυτού της, του σαρκοβόρουκόσμου που την περιβάλλει, της ύπαρξης που δεν της έχει μείνει κανέναευγενές κίνητρο.

Η παράσταση σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα, πουβουλιάζει σε μια διαστροφική πλήξη, που ό,τι κι αν έχει δεν είναι ποτέαρκετό, την διαφθορά ως κυρίαρχο μέσο αλληλοεπιρροής και τοσυμφέρον, βασικό πυρήνα των σχέσεων. Η ηρωίδα είναι το θύμα μιαςπατριαρχικής κοινωνίας, που απειλεί την ελευθερία της και στέκεταιεπικριτική και απειλητική απέναντί της. Η απάντησή της στονεγκλωβισμό, όσο κι αν είναι αυτοκαταστροφική, είναι και μια πράξηπολιτική, μια βίαιη ρήξη με το αδιέξοδο, ένας τρόπος να μας αφήσειάφωνους. Πιστεύω πως ο στόχος του Ίψεν είναι να μένουμε πάνταάφωνοι, γεμάτοι με τα ερωτηματικά μας. Οι απαντήσεις είναιπροσωπική υπόθεση του καθενός.

Συντελεστές :
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Σκηνικό-Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Επιμέλεια δραματουργικής κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας
Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη

Ερμηνευτές:Έντα Γκάμπλερ : Τζούλη Σούμα
Γιόργκεν Τέσμαν : Δημήτρης Γεωργαλάς
Τέα Έλβστετ : Μαργαρίτα Βαρλάμου
Έιλερτ Λέβμποργκ : Βαγγέλης Παπαδάκης
Τζούλια Τέσμαν : Λένα Φραγκούλη
Δικαστής Μπρακ : Νίκος Δερτιλής

Πληροφορίες παράστασης 
Έναρξη παραστάσεων 23 Φεβρουαρίου, στο BIOS.
Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο στις 9μμ 
και Κυριακή στις 8μμ.
Τιμές εισιτηρίων : 16€ κανονικό, 12€ μειωμένο
Προπώληση εισιτηρίων Viva.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103425335