Τρι 08 Μαρ 2022

PROMISING YOUNG WOMEN: Una Banda de Chicas | A girl's band at Bios.Cinematheque

προβολή

Το Bios, σε συνεργασία με το KINO Athens διοργανώνουν κάθε Πέμπτη προβολές στον χώρο του Bios Cinematheque.
Όλες οι προβολές πλαισιώνονται με Online – Live Q&As από τους δημιουργούς τους, ενώ οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.
Το δεύτερο αφιέρωμα του Μαρτίου με τίτλο “Promising Young Women” είναι μόνο μία κινηματογραφική ένδειξη του γυναικείου βλέμματος στο σύγχρονο σινεμά. Στόχο έχει να ενθαρρύνει την ισοτιμία των φύλων σε κάθε τους έκφραση και να ρίξει φως σε αθέατες πλευρές της γυναικείας φύσης. Μία καλλιτεχνική αφύπνιση, ή ακόμη και γνωριμία, με εκείνα τα χαρακτηριστικά της θηλυκότητας που πρωταγωνιστεί μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες πρόσφατης παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από την Ελλάδα έως την Αργεντινή. Οι περισσότερες από αυτές συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ του κόσμου, ενώ δύο από αυτές θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρεμιέρα. Μέσα από τις προβολές και τις συζητήσεις με τις δημιουργούς τους αλλά και άλλες εκπροσώπους του πολιτισμού, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε κοινωνικοπολιτικά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, όπως το κινηματογράφησαν σύγχρονες γυναίκες δημιουργοί, συνδιαλεγόμενο με άλλες μορφές Τέχνης.
Εκτάκτως, η πρώτη ταινία του αφιερώματος με τίτλο “Una Banda de Chicas”, θα προβληθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ενώ οι υπόλοιπες ταινίες που πλαισιώνουν το αφιέρωμα θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει Q&A (online) με τη σκηνοθέτρια Marilina Giménez.
Τρίτη 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Una Banda de Chicas | Μία γυναικεία μπάντα (2018, 83’)
by Marilina Giménez


Αργεντινή | Argentina
Language | Γλώσσα: Ισπανικά | Spanish
Subtitles | Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά | Greek, English
Trailer: https://vimeo.com/299064472
Η Marilina Giménez έπαιζε μπάσο για έξι χρόνια σε μία ροκ μπάντα της Αργεντινής. Όμως ακόμη και η ίδια της η μητέρα της έλεγε ότι τις γυναίκες τις σέβονται όταν τραγουδούν όμορφα, όχι όταν είναι δυναμικές. Στη βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος, όπου η τέχνη θα όφειλε να είναι πέρα και πάνω από όλα, η μουσική σκηνή της Αργεντινής ακροβατεί στον βωμό των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Η Giménez βγαίνει στην νύχτα του Μπουένος Άιρες, αναζητώντας γυναίκες καλλιτέχνιδες που είτε εκφράζονται μέσα από την πανκ, την ροκ, την ρεγκετόν, την ποπ ή την ηλεκτρονική μουσική και αντιμετωπίζουν την ίδια οδυνηρή αντίσταση, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Μία κινηματογραφική μελωδία για όσους πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η δημογραφία των ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας στην Αργεντινή. Μερικές από τις εκπροσώπους της μουσικής νύχτας του Μπουένος Άιρες, αναδεικνύονται σε πρωταγωνίστριες της πραγματικής ζωής που διεκδικούν το να ακουστεί και η δική τους φωνή.
Επίσημη συμμετοχή στο International Film Festival Rotterdam 2019
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Queer της Λισαβόνας, Πορτογαλία (2019)
Ειδική Μνεία στο Construir Cine, Αργεντινή 2020