Πεμ 24 Φεβ 2022 - Πεμ 03 Μαρ 2022

Αφιέρωμα στο σινεμά της Μαρίας Κουρκούτα και τις φιλμικές ομάδες L'Etna & L'Abominable

προβολή

Το Bios, σε συνεργασία με το KINO Athens διοργανώνουν κάθε Πέμπτη προβολές στον χώρο του Bios Cinematheque.

Όλες οι προβολές πλαισιώνονται με Online – Live Q&As από τους δημιουργούς τους, ενώ οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.

Οι προβολές θα συνοδεύονται από το γευστικό Burger Μenu του Chez Bios, συνδυάζοντας την κινηματογραφική εμπειρία με την απόλαυση του αγαπημένου comfort food (απαραίτητη η προκράτηση).

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ | 21:00
Το KINO Athens ολοκληρώνει τις προβολές του Φεβρουαρίου με ένα πλήρες αφιέρωμα στην καλλιτεχνική δουλειά της Ελληνίδας σινεάστ, Μαρίας Κουρκούτα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία της Μαρίας Κουρκούτα και της συνεργάτιδας της Νίκης Γιάνναρη, με την οποία σκηνοθέτησαν μαζί την ταινία "ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΛΑΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ".

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ | FILMS TO BE PRESENTED
2008-2012 – ΠΡΕΛΟΥΔΙΑ: 02, 03, 06, 07, 10 (ΑΝΑΛΥΖΑ)
2008-2021 – PRELUDES: 02, 03, 06, 07, 10 (ANALYSA)Ελλάδα, Η.Π.Α.| Greece, USA, 14’


Digital File, Ασπρόμαυρο / Black and White, με ήχο / soundΣειρά σύντομων ταινιών φτιαγμένων με φωτογραφίες από το μετρό της Νέας Υόρκης. Μια κινηματογραφική απόπειρα κατανόησης της μετατροπής της στατικής εικόνας σε κινούμενη και του τρόπου λειτουργίας των πρώιμων μηχανισμών κινηματογραφικής προβολής. Το τελευταίο πρελούδιο (Αναλύζα) κλείνει τους πειραματισμούς αυτούς με ένα μονοπλάνο στο τέλος της γραμμής, στο Κόνεϋ Άιλαντ.A series of short films made with photos from the New York subway. These films invite us understand the transformation of the static image into a moving one and how the early cameras worked. Prelude 10 or "Analysis" is the culmination of this series of visual experiments with static and moving images. It is also inspired by the musical piece “Analysis” of Lena Platonos. The prelude ends with a long take of a sequence of photos from the end of Stillwell Avenue in Coney Island, New York.


2013 – Επιστροφή στην Οδό Αιόλου (Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές)
2013 – Return to Aeolus Street (Six Popular Paintings)
Ελλάδα, Γαλλία | Greece, France, 14’
Digital File, Ασπρόμαυρο / Black and White, με ήχο / sound
Language / Γλώσσα: Ελληνικά / Greek
Subtitles / Υπότιτλοι: Αγγλικά / English
Θραύσματα – επεξεργασμένα, επιβραδυμένα, διπλοτυπωμένα και επαναλαμβανόμενα – ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’50 και του ’60, συνοδευόμενα από θραύσματα ποιημάτων και το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι. Ένα ταξίδι στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας.Fragments – reworked, slowed down, put in loops – of Greek popular movies of the 50s and 60s, accompanied by poetry and Manos Hadjidakis’ piano. A found-footage audiovisual collage journeys into modern Greece and central Athens.


2016 - Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη
2016 - Spectres Are Haunting Europe
συν-σκηνοθεσία με τη Νίκη Γιάνναρη | co-directed with Niki GiannariΕλλάδα, Γαλλία | Greece, France, 99’
Digital File, Έγχρωμο/ Ασπρόμαυρο | Color / Black and White, με ήχο / sound
Language / Γλώσσα: Ελληνικά / Greek
Subtitles / Υπότιτλοι: Αγγλικά / English

Η καθημερινότητα των μεταναστών στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Άνθρωποι που περιμένουν στις ουρές για φαγητό, τσάι, νερό, ιατρική περίθαλψη. Άνθρωποι που περιμένουν να διαβούν τα σύνορα. Μία μέρα, η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της οριστικά. Οι “κάτοικοι” της Ειδομένης, με τη σειρά τους, καταλαμβάνουν τις γραμμές των εμπορικών τρένων που εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα. Εικόνες του σήμερα που διαπερνούν την Ιστορία, αναμοχλεύουν το παρελθόν και θέτουν ερωτήματα για το μέλλον.The film explores the daily life of migrants in the camp of Idomeni, in Greece. People are waiting in queues for food, tea and doctors; waiting to cross the border. One day, Europe closes the West Balkan Route for them once and for all. The "residents" of Idomeni decide, in their turn, to occupy the train tracks, blocking the trains that carry goods across the border. Images of the present penetrate History, digging into the past and raising questions for the future.

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ | 21:00

Πέρα από το αφιέρωμα στις 24 Φεβρουαρίου και με την υποστήριξη της Μαρίας ως επιμελήτριας, το KINO Athens θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το καλλιτεχνικό έργο των δύο αυτοδιαχειριζόμενων κινηματογραφικών κοινοτήτων L'Etna και L'Abominable, που τις διακρίνει ο πειραματισμός των ορίων μεταξύ ντοκιμαντέρ, αφηγηματικού και αφαιρετικού κινηματογράφου.


ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ | FILMS TO BE PRESENTED


Ανθολογία ταινιών μικρού μήκους που φτιάχτηκαν από νέους κινηματογραφιστές-μέλη των αυτοδιαχειριζόμενων εργαστηρίων φιλμ L’Abominable και L’Etna, του Παρισιού. 
Φιλμ φτιαγμένα “χειροποίητα”, που πειραματίζονται με τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ, αφηγηματικού και αφαιρετικού κινηματογράφου. 
Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η κινηματογραφίστρια Μαρία Κουρκούτα, ενεργό μέλος του L’Abominable και της L’Etna για πάνω από δέκα χρόνια.
Camilo Restrepo

Cilaos

16χιλ., 13 λεπτά, Γαλλία, 2016Μια νεαρή γυναίκα δίνει υπόσχεση στη μητέρα της πως θα αναζητήσει και θα βρει τον πατέρα που δε γνώρισε ποτέ. Στο δρόμο της μαθαίνει πως εκείνος πέθανε. Όμως τα σχέδιά της δεν αλλάζουν: οφείλει να ξαναβρεί τον πατέρα της. Μια ταινία που βουτά στους ρυθμούς της maloya, των ιεροτελεστικών ασμάτων της Ρεϋνιόν, και ψηλαφεί τον παράδοξο και βαθύ χώρο που χωρίζει και ενώνει νεκρούς και ζωντανούς.
Victor De Las Heras & Lo Thivolle
Εδώ είναι το σπίτι
16χιλ., 14 λεπτά, Γαλλία, 2017
Από έξω, δε φαίνεται τίποτα. Μέσα, ακούμε τα πάντα. Όσο πιο πολύ το μέσα ξανοίγεται, τόσο πιο πολύ οι δρόμοι τριγύρω μοιάζουν φρακαρισμένοι.
Stefano Canapa

A radical film
35χιλ., 2 λεπτά 40, Γαλλία, 2017“Radical”, σημαίνει κάτι που έχει να κάνει με ραδίκια. Η ταινία είναι φτιαγμένη με μαύρα ραδίκια: κομμένα σε μικρά κομματάκια, τοποθετημένα και εκτεθειμένα πάνω στο φιλμ. Σε τούτη την ψηφιακή εποχή, η ταινία δείχνει το δρόμο για να ξαναβρούμε τις… ρίζες του κινηματογράφου.
Stefano Canapa

Further Radical
35χιλ., 7 λεπτά, Γαλλία, 2020
Μετά τις πρώτους πειραματισμούς του Στέφανο Καναπά με τα μαύρα ραδίκια, η ταινία αυτή πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά στις ρίζες του κινηματογράφου: εκρήξεις φωτός που διαπερνούν τις σκοτεινές επιφάνειες του φωτοχημικού φιλμ. Πρόκειται για την ίδια ταινία, μόνο που τώρα έχει περάσει από τον οπτικό εκτυπωτή του φιλμ


Anna Salzberg & Mehdi Ahoudig
Θα φτάσουμε στο Νεϋγί, inch’allah
16χιλ, 19 λεπτά, Γαλλία, 2015
Η ιστορία μιας διαδήλωσης νεαρών εργαζομένων στα δημόσια ποδήλατα Velib’, που αποπειρώνται για πρώτη τους φορά τον αγώνα και την αυτοοργάνωση. Ένα ταξίδι προς την ωρίμανση και τη συνειδητοποίηση και, την ίδια στιγμή, ένα ταξίδι από το πολυτελές κέντρο του Παρισιού μέχρι τα προάστια του Νεϋγί, σύμβολο της γαλλικής αριστοκρατίας. Ένα παιχνίδι μεταξύ εικόνας και ήχου.


Philippe Cote
Ganesh
Σούπερ 8, 15 λεπτά, Γαλλία, 2015
Κάθε χρόνο, η νοτιο-ινδική κοινότητα των Tamoule του Παρισιού γιορτάζει τον θεό Ganesh, στο κέντρο της πόλης. 
Χρώματα, τελετουργικά, σώματα που χορεύουν, σε συνδυασμό με εικόνες και μνήμες από την αντίστοιχη γιορτή, σε μιαν άλλη χρονική στιγμή, στην Ινδία. Η ταινία ακολουθεί τους δρόμους του ανθρωπολογικού κινηματογράφου, φανερώνοντας ωστόσο την ποιητικότητα που κρύβουν μέσα τους οι πιο απλές χειρονομίες και κινήσεις.


Camille Degeye
Ταξίδι μέσα από ένα σώμα
16χιλ, 32 λεπτά, Γαλλία, 2019
Ο Τόμας, ένας νέος γερμανο-ελβετός μουσικός, βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του εξαιτίας ενός σπασίματος του ποδιού του. Ακινητοποιημένος και μόνος, προσπαθεί να τελειώσει τη σύνθεση ενός μουσικού κομματιού.Όταν ξημερώσει, μια απρόσμενη επισκέπτης χτυπά την πόρτα του.