Πεμ 04 Νοε 2021 - Πεμ 25 Νοε 2021

PORTUGAL NOW!

προβολή

PORTUGAL NOW!
Προβολές / Screenings


Νοέμβριος 2021

Το Bios, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Καμόες και το KinoAthens διοργανώνουν κάθε Πέμπτη του Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Πορτογαλικό κινηματογράφο. 

To KinoAthens είναι μιας διεθνής πλατφόρμα που γεφυρώνει το σινεμά και την οπτική τέχνη μέσω του ήχου και της κινούμενης εικόνας, και προκαλεί τους θεατές να ξεβολευτούν αμφισβητώντας όσα ξέρουν για τις οπτικές τέχνες. 

Οι προβολές θα συνοδευτούν από Πορτογαλικό κρασί και ένα πλήρες μενού από την χώρα των εξερευνητών, επιμέλεια της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.

Η Πορτογαλία παραμένει μια χώρα της οποίας οι τοπικές παραγωγές δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί από το ευρύ κοινό. Αυτό κατέστησε πιο δύσκολη την ανάπτυξη μιας ισχυρής εθνικής κινηματογραφικής κουλτούρας. Υποστηρίζοντας, λοιπόν, τις εθνικές κινηματογραφίες των λεγόμενων συγγενών λαών, παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο με τίτλο «Πορτογαλία Τώρα!» (Portugal Now!). Συνολικά θα προβληθούν 4 μεγάλου μήκους ταινίες, στα όρια της οπτικής τέχνης και του κινηματογράφου, που έχουν  αναγνωριστεί διεθνώς ως αντιπροσωπευτικές ενός φρέσκου ρεύματος στον πορτογαλικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός από τις ματιές που προσφέρουν στην πορτογαλική πραγματικότητα, δείχνουν ότι νέοι και νέες δημιουργοί τολμούν να ξεπεράσουν παλιότερες μοντερνιστικές συμβάσεις, να πειραματιστούν με τα κινηματογραφικά είδη και τη φόρμα, και να αναπτύξουν νέες μορφές αφήγησης που συνάδουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόσμου. Από τις πρώιμες επιρροές της αποικιοκρατίας περνάμε σε μία βύθιση στην underground σκηνή της Πορτογαλικής Punk Rock και από τον λόγο του Αριστοφάνη στο συμπόσιο του Πλάτωνα πάμε στην σύγχρονη αναπαράσταση του πώς οι αφρο-πορτογαλικές ταυτότητες επηρεάζουν την μουσική σκηνή της Λισαβόνας.


Πρώτη ταινία την Πέμπτη 4/11 θα είναι το Rock Bottom Riser (2021) του Φερν Σίλβα με τον ίδιον παρόντα για να συζητήσει με τους θεατές. Επίσης, όλες οι προβολές θα πραγματοποιούνται με Online – Live Q&As από τους δημιουργούς τους.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ | 21:30


Rock Bottom Riser


By Fern Silva


(Πορτογαλία | Η.Π.Α / Portugal | U.S.A., 2020, 70’) 


Καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει απειλητικά από τον πυρήνα της Γης στη Χαβάη, ξεσπά μια κρίση. Κάποιοι αστρονόμοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου στο ιερό βουνό του νησιού. Αντλώντας από τις μεθόδους αστρικής πλοήγησης της αρχαίας Πολυνησίας, την έλευση των Χριστιανών ιεραποστόλων και την ικανότητα του παρατηρητηρίου να ανιχνεύει την προέλευση του σύμπαντος, η ταινία εξετάζει την επιρροή της πρώιμης αποικιοκρατίας, την αναζήτηση για νοήμονα όντα και την ανακάλυψη νέων κόσμων, καθώς περιεργαζόμαστε τον πλανήτη μας.


ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ | 21:30


Já Estou Farto! | I’m Full of it!


By Paulo Antunes


(Πορτογαλία / Portugal, 2021, 70’) 


Ο João Pedro Almendra θεωρείται από πολλούς εξαιρετικός τελετάρχης και αληθινό σκηνικό ζώο. Είναι ο διάσημος τραγουδιστής συγκροτημάτων όπως οι Ku de Judas, Peste & Sida και PunkSinatra. Ως ένας από τους ιδρυτές του Censurados, ήταν επίσης στιχουργός και μία από τις πιο επιδραστικές φωνές της πορτογαλικής Punk Rock σκηνής. Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί το πορτρέτο του μουσικού, σε πρώτο πρόσωπο, σε ένα χωρικό και χρονικό ταξίδι στη γειτονιά του, το Alvalade, της Λισαβόνας. Όλα ξεκίνησαν εκεί, πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, όλα ξεκίνησαν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τους γείτονές του. Είναι, επίσης, μια βύθιση στην underground σκηνή της πορτογαλικής μουσικής, με τα λόγια εκείνων που συμμετέχουν σε όλη τη μουσική καριέρα του, από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με φίλους, οικογένεια, μουσικούς και ραδιοφωνικούς παρουσιαστές που μας βοηθούν να καταλάβουμε τον Almendra και τον ρόλο του στην πορτογαλική μουσική.


ΠΕΜΠΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ | 21:30


Amor Fati


By Cláudia Varejão


(Πορτογαλία / Portugal, 2020, 102’)

Η Amor Fati αναζητά στοιχεία που αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτά είναι τα πορτρέτα ζευγαριών, φίλων, οικογενειών, κατοικίδιων και των ιδιοκτητών τους. Μοιράζονται την οικειότητα της καθημερινής ζωής, τις συνήθειες, τις πεποιθήσεις, τα γούστα και ακόμη και κάποια φυσικά χαρακτηριστικά. Από τα πρόσωπά τους, απ’ τη χορογραφία των χειρονομιών τους, ανακαλύπτουμε την ιστορία που τους δένει. Αντλημένη από την καθημερινή ζωή, ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, η ταινία απεικονίζει μια χορωδία στοργής και τη συλλογική μνήμη μιας χώρας, θυμίζοντάς μας τον λόγο του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο του Πλάτωνα: Θέλετε να είστε ολοκληρωτικά ένα; Μέρα και νύχτα ο ένας με τον άλλο;; Γιατί αν αυτό επιθυμείτε, είμαι έτοιμος να σας συμπτύξω σε ένα και να σας αφήσω να αναπτυχθείτε με τέτοιο τρόπο που τα δύο να γίνουν ένα.

 

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ | 21:30 


Batida De Lisboa | Lisbon Beat


By Rita Maia, Vasco Viana 


(Πορτογαλία / Portugal, 2019, 75’) 


Ένα ταξίδι στα προάστια της Λισαβόνας μέσα από τη ζωή μιας χούφτας μουσικών που δημιουργούν ένα τόπο για να υπάρξουν σε μια πόλη πολύπλοκων ταυτοτικών αγώνων. Διάφορες γενιές και υπόβαθρα έρχονται σε επαφή. Η Αγκόλα, το Σάο Τομέ, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Γουινέα Μπισάου εκπροσωπούνται από παλιούς μουσικούς και νέους παραγωγούς.

  
Facebook Event εδώ


Websiteεδώ  και εδώ.


Subtitles | Υπότιτλοι: English, Greek / Αγγλικά, Ελληνικά


Place | Χώρος: Bios Piraeus str., 10435, Athens | Κρατήσεις +30-210-3425335)


Time | Ωρα: 21:30


Entrance | Είσοδος: Ελεύθερη