Σαβ 16 Οκτ 2021 - Κυρ 28 Νοε 2021

Η αδερφή μου, του Σταύρου Ζουμπουλάκη

θέατρο

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 - έως 28 Νοεμβρίου 2021
 
«Όποιος έχει αγόγγυστα σκατοσκουπίσει άρρωστο είναι μείζων όλων των τιτάνων της θεολογίας. Γνώρισα στη ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους, συγγραφείς, φιλοσόφους, επιστήμονες, ορισμένοι - οι λιγότεροι - μου έγιναν συμπαθείς, περνάω καλά στη συντροφιά τους. Ξέρω να αξιολογώ τα έργα τους και να τα τιμώ όταν αξίζουν, η ηθική όμως εκτίμησή μου πηγαίνει μόνο, αποκλειστικά και μόνο, σε όσους στάθηκαν δίπλα σε βαριά και ανίατα άρρωστους και τους φρόντισαν δίχως κανένα γογγυσμό, με αγάπη και αφοσίωση».

Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Η αδερφή μου»,  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο BIOS. Παίζουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Άλκης Ζούπας
Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο τελικά παρηγορητικό. Ο συγγραφέας, μάς χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο μέσα από συνομιλίες με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμύ, φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της  αρρώστιας. 

Η αφοπλιστική, εξομολογητική απλότητα της αφήγησης του Ζουμπουλάκη, τρυπάει σαν βέλος το κέντρο της καρδιάς και προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στη λύτρωση.

Η αδερφή μου, η αρρώστια της και η σχέση μου μαζί της καθόρισαν τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, που κρίνω, ιεραρχώ, αξιολογώ. Ο Καμύ μας είπε ότι το κυριότερο, το μόνο, φιλοσοφικό ζήτημα είναι το ζήτημα της αυτοκτονίας, γιατί θέτει το ερώτημα της αξίας ή της απαξίας της ζωής. Η ιστορία της αδερφής μου με οδήγησε από τα εφηβικά μου χρόνια να θεωρώ ότι το κύριο φιλοσοφικό ερώτημα είναι η αρρώστια. Η αρρώστια θέτει, με τον οξύτερο τρόπο, το ζήτημα του νοήματος της ζωής, του Θεού, της σχέσης με τους άλλους, της ευδαιμονίας, της χαράς. Δεν πιστεύω διόλου σε όλη αυτή τη μεταφυσική του πόνου ούτε στην εξαγνιστική λειτουργία του, πιστεύω μόνο ότι όποιος δεν έχει πονέσει θα γίνει μοιραία ένας ρηχός και λίγο ως πολύ ανόητος άνθρωπος. Αλλά πάλι όποιος δεν έχει γευτεί τη χαρά είναι ένας άρρωστος άνθρωπος, που μπορεί εύκολα να γίνει φθονερός, χαιρέκακος και μνησίκακος. Αυτά τα εγκώμια του πόνου τα κάνουν άνθρωποι που μάλλον δεν έχουν πονέσει όσο λένε. Η αρρώστια, η δική σου και των άλλων, σε οδηγεί να εκτιμάς την αξία των πιο κοινών και καθημερινών πραγμάτων της ζωής και ταυτόχρονα να σχετικοποιείς, χωρίς να μηδενίζεις, τη σημασία άλλων, που θεωρούνται σημαντικά. 

Σταύρος Ζουμπουλάκης
 

Το βιβλίο 'Η αδερφή μου' κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 'Πόλις'.
 

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της φετινής χρονιάς, κι από τις πλέον ασπρόσμενες. Το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη έδωσε την ευκαιρία στον Περικλή Μουστάκη να επιστρέψει στο είδος εκείνο του θεάτρου με το οποίο εξαρχής καταπιάστηκε στην πολύχρονη πορεία του: το «θέατρο του Ιερού».Πιθανόν να είναι από τους λίγους, μαζί με τον Τερζόπουλο και τον Παπακωνσταντίνου, που επιχειρούν να βαθύνουν τον κόσμο της σκηνής, τόσο ώστε να φτάσει στις πηγές μιας έκφρασης τελεστικής μα και αποκαλυπτικής. Η έρευνά του προέρχεται ασφαλώς από τις αντίστοιχες εργαστηριακές καταθέσεις του Πολωνικού Θεάτρου – μια σκηνή φτωχή και αγνή, που θα ασκητεύει ανακαλώντας την κραυγή και το θάμπος ενός χαμένου ιερού τόπου[...]»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Eφημερίδα των Συντακτών 3/2/2020
 
«[...]Η εκφορά του λόγου είχε μια ανατριχιαστική απόσταση από κάθε ρεαλισμό. Ο λόγος ακουγόταν με την ξηρασία του θανάτου και την σκοτεινιά του ασυνείδητου, εκεί που ο ζωντανός συναντιέται με το νεκρό. Η νεκρή Γιούλα έδινε στο ζωντανό οδυνώμενο αδελφό της το λόγο, τον έκανε να σκάβει την ψυχή του και να μετατρέπει το πένθος σε λέξεις… Η Δώρα Στυλιανέση, παλιά συνεργάτρια του Μουστάκη και με γνώση της μεθόδου του, ηθοποιός με γερή υποκριτική σκευή,  ανέλαβε ένα τιτάνειο έργο, να ερμηνεύσει τον θηριώδους έκτασης μονόλογο  στην αδιαβάθμητη, σταθερή  τονικότητα και με το πρόσωπό της παγωμένο σε σταθερή έκφραση ως μάσκα.  Ερμηνεία δύσκολη που έφερε άψογα εις πέρας  προξενώντας ιερό ρίγος στον θεατή[...]» 

ΜΑΡΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Περιοδικό  «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» τεύχος 1 Μάρτιος 2020


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από το Σάββατο 16 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21:00
Κυριακή  20:00

Ώρα προσέλευσης: 30 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης
Παρακαλούμε όπως οι κάτοχοι εισιτηρίων είναι στον χώρο πριν την έναρξη της παράστασης, καθότι η είσοδος σε αυτή δεν είναι δυνατή αφότου η παράσταση ξεκινήσει.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ100 ' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15 € γενική είσοδος
12 € φοιτητικό- ανέργων
8 € ΑΜΕΑ  και ατέλειες 

Για τηλεφωνικές κρατήσεις, μπορείτε να καλέσετε καθημερινές μεταξύ 11:00 - 19:00 στο 210 3425335.

Μέχρι νεωτέρας, το BIOS θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά την είσοδο των θεατών θα γίνεται ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών, όπως αυτός έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους του χώρους του θεάτρου. 


Προσέλευση ανηλίκων με υπεύθυνη δήλωση self - test των γονέων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-σύλληψη: Περικλής Μουστάκης 

Παίζουν: Δώρα Στυλιανέση  - Άλκης Ζούπας

Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Μουσική επιμέλεια: Φραγκίσκη Μουστάκη

Βοηθός  σκηνοθέτη: Φραγκίσκη Μουστάκη, Ματίλντα Τούμπουρου

Φωτογραφίες: Σοφία Μανώλη- Γιάννης Πρίφτης

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άσκηση